zondag 30 april 2017

Koninginnedag ? Nee, een heel gewone zondag


Het is zondagochtend, de zon schijnt, het is 30 april... Koninginnedag ! Maar nee, dat was vroeger. Ik heb van de week al de vrijwilligers van Artishock bezig gezien met het opruimen van de restanten van Koningsdag. Dus vandaag een heel gewone zondag, waarop ik een beetje zit bij te komen van de vorige WEW-repetitie.

Het is mooi weer, ik heb net als elke ochtend, wat nieuw voer neergelegd in het voederhuisje op balkon. De mezen en merels vliegen al af en aan. En ik zie net dat de eerste beukenboom, aan de rand van het park, zijn voorjaarsblaadjes heeft ontvouwt.

De eiken zijn al een paar weken geleden begonnen met uitlopen, maar die hebben het, vanwege het koude weer, een poosje kalm aan gedaan. Zo'n eik begint met hele kleine frutselblaadjes, met daartussen sliertjes bloemen. Als het plotseling koud wordt gaan ze gewoon even in de pauzestand. Dus de eikenbomen aan de overkant van de straat zien er al een paar weken ongeveer hetzelfde uit: overwegend kale takken, met wat kleine geelgroene uitlopertjes.

Een jong beukenblad zit opgerold in de knop en heeft, als het zich ontvouwt, direct een flinke omvang. Daarom kan een beuk in één dag veranderen van een kale boom in een groene boom, met flink grote bladeren. Nu maar hopen dat het mooie weer doorzet.

Ik hoorde dat vorig jaar een mastjaar was. Dat heeft niets te maken met de masten van schepen, zoals mastbos, waar rechte stammen werden gekweekt voor de scheepsbouw. In een mastjaar dragen de bomen extra veel vruchten en nootjes. In een artikel op de site van Vroege Vogels lees ik dat er steeds vaker mastjaren voorkomen. Dat lijkt te maken te hebben met de opwarming van de Aarde.

Er waren dus veel beukennootjes en eikels. Gecombineerd met een matig broedseizoen heeft dat ervoor gezorgd dat ik de afgelopen winter nauwelijks spechten en boomklevers op mijn balkon had. Ook niet heel veel mezen trouwens. Er waren niet veel jonge vogels en er was veel voedsel in het park.

Het had dus een stille winter kunnen worden op het balkon, maar merels, roodborstjes en heggenmussen zag ik wel elke dag. Die eten geen beukennootjes en eikels en joegen elkaar weg bij de vogelpindakaas. Zo zie je dat elk jaar toch weer anders is.  



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zo zijn er toch altijd wel fans voor je voedsel!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nou, het is wel eens gebeurd - maar dat is langer geleden - dat de mezenbollen zolang op het balkon hingen dat de zaadjes die erin zaten begonnen te ontkiemen...;o)

martin zei

Kijken naar ontluikende blaadjes, als dat niet laat uitrusten, dan doet niets het. Succes met de laatste oefenloodjes.

Annette zei

Heb zelfs weer een pak ossewit gekocht schraap er wat van af en dan strooi ik er gedroogde wurmpies over en buitenvoer.....het gaat schoon op!